Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗΣ ΘΥΜΟΛΗΣ ΣΕ ΒΙΤΕΞ


Φέτος, λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών του Σεπτεμβρίου και της απασχόλησής μου σε άλλες εργασίες του αγροκτήματος, άργησα λιγάκι να κάνω την εφαρμογή για τη βαρροάτωση και τη νοζεμίαση, με τη χρήση της κρυσταλλικής θυμόλης, σε όλα τα μελίσσια. Άλλες χρονιές την πραγματοποιώ μέσα Σεπτεμβρίου.

Την 9-10-2013 ήρθε ο καιρός αφού είχα προετοιμασθεί κατάλληλα να κάνω την εφαρμογή.

Πρώτα αγόρασα το οινόπνευμα και 4 ρολά του βιτέξ, τα οποία έκοψα σε λωρίδες των 7-8 πόντων περίπου. Τα δίπλωσα στα τρία και τα έδεσα με το συρραπτικό.  Χρησιμοποίησα βέβαια και των προηγούμενων χρόνων, αλλά ήταν λιγότερα και δεν θα μου έφθαναν σίγουρα.

Την κρυσταλλική θυμόλη ήδη την είχα προμηθευτεί και τοποθετήσει ερμητικά κλειστή σε σακούλες, λόγω της έντονης μυρωδιάς.

Άλλα εργαλεία που χρειάσθηκα ήταν σύριγγες των 10 ml, γάντια και ένα μικρό βαζάκι του μελιού για να παίρνω μέσω αυτού το διάλυμα.

Την θυμόλη του ½ κιλού, αφού πρώτα την πάτησα στην συσκευασία της για να τριφτούν οι σβόλοι,  την έβαλα με ένα χωνί σε ένα γυάλινο μπουκάλι και κατόπιν έριξα το μισό λίτρο οινόπνευμα και 20 με 30 περίπου ml σπορέλαιο. Το ανακίνησα  και όλα ήταν έτοιμα για την πρώτη εφαρμογή. Η δεύτερη μετά από 8 ημέρες. Μετά την 4η μαζεύω τα βιτέξ, για να ξαναχρισημοποιθούν του χρόνου.

Τα καινούργια βιτεξ και το διάλυμα της κρυσταλλικής θυμόλης.


Τα 2 βιτέξ διαγώνια επάνω στο κερόπανο, έτοιμα να ποτισθούν με το διάλυμα των 8 ml (4+4).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου